De Beginjaren van N.S.G.

Bij de oprichting kende N.S.G. geen vaste plek in de stad en ontmoette men elkaar thuis. Toen de vereniging begon te groeien was er onvoldoende ruimte en begon een zoektocht langs verschillende plekken om te borrelen.

De verenging telde 80 leden toen we in De Lichtboei terechtkwamen: een opvanghuis voor verslaafden, mensen met schulden en geldproblemen. Dit was nog niet een ideale locatie en mede door de groei van de vereniging werd twee jaar een nieuwe locatie gevonden: D’Oliemolen. Een donker biljartcafé en buurthuis. We gingen dus van een opvanghuis naar een bejaardenhuis, borrels werden verstoord door luidruchtige bejaarden.

N.S.G. bleef groeien en met 286 leden in 2005 kon de vereniging samenkomen in de sociëteit van de algemene studentenvereniging Unitas. De vereniging begon hier steeds meer tradities en gewoontes op te bouwen, maar ook deze locatie werd twee jaar later te klein bevonden. Daarom trok N.S.G. in 2007 in de Molley Malone’s en een jaar later al in de Troubadour, een pand in het bruisende centrum van de stad.

De Eerste Sociëteit

Na vele jaren van pand naar pand trekken was het tijd voor een eigen sociëteit. Deze werd in 2009 gevonden aan de Hereweg 1. Dit eerste eigen pand werd de Domus Veritatis genoemd, “Huis van de Waarheid”. Een jaar lang werd geklust aan deze sociëteit door kluscommissie Überhaupt. Helaas liep het huurcontract af in 2014, omdat het pand zou worden gesloopt om ruimte te maken voor de toekomstige metro. Ook was de vereniging op dat moment zo erg gegroeid dat er ook een grote behoefte was aan een groter pand. De metro is er nooit gekomen…

En dus begon in 2012 de zoektocht naar een andere en grotere sociëteit. Eerst werd geprobeerd om de Molly Malone’s te kopen, maar helaas ketste deze transactie af. Vervolgens werd N.S.G. benaderd door de eigenaar van Gaybar de Golden Arm, een oud pand inclusief darkrooms en andere bijzondere spullen.

Dat pand zou inclusief verbouwingen 1,1 miljoen euro kosten en dus werd een financieringsactie opgestart door Huisvestingscommissie SODA (Slag Om De Arm). Uiteindelijk nam de voorzitter van de huisvestingscommissie, de heer Jurgen Visser, op een zekere borrel het woord. Hij deed zijn das af, de das die hij niet af zou doen totdat het pand binnen was, en sprak de legendarische woorden: “HET IS ONS GEGEVEN”. Op die manier kwam N.S.G. in het bezit van het huidige pand aan de Hardewikerstraat 7: de Domus Veritatis II.

De vervallen Gaybar is in 2013 verbouwd door verbouwingscommissie Tuurlyck, onder leiding van Erelid Wiard Jongsma. Het appartement boven de sociëteit, Huize Hoogh, is in de zomer daarna verbouwd tot het verenigingshuis wat het nu is.

 • 1994

  Oprichting N.S.G.

  34 leden

 • 2002

  Lichtboei

  80 leden

 • 2004

  D’Oliemolen

  144 leden

 • 2005

  Unitas

  286 leden

 • 2007

  Molly Malones

  359 leden

 • 2008

  Troubadour

  404 leden

 • 2009

  Domus Veritatis I

  401 leden

 • 2014

  Domus Veritatis II

  457 leden

“Het is ons gegeven!”