Veelgestelde vragen
Hieronder vindt u een aantal veelgestelde vragen. Als u op zoek bent naar uitgebreide informatie over het project, kunt u het beste de businesscase of de financiële stukken lezen. Als uw vraag hier niet tussen staat mag u altijd mailen naar huisvesting@nsgroningen.nl of contact opnemen via een van de andere contactmogelijkheden op onze contact pagina.
Vragen over de vereniging en het pand
N.S.G. heeft nu toch een eigen sociëteit, waarom vindt er dan een herfinanciering plaats?
N.S.G. heeft inderdaad nu een eigen sociëteit, echter is deze nog niet ons eigendom. De aankoop is mogelijk gemaakt door heel veel investeerders. Waar enkele jaren de noodzaak duidelijk voelbaar was omdat we anders op straat zouden staan, voelt de noodzaak nu misschien minder maar is ze er nog steeds. Het gaat nu niet meer om de aankoop van een sociëteit maar om het behouden en het afbetalen van eerdere investeerders.
Wat is het verschil tussen Stichting Huisvesting N.S.G. en Navigators Studentenvereniging Groningen?
U bent waarschijnlijk al bekend met Navigators Studentenvereniging Groningen, een christelijke studentenvereniging met meer dan 350 leden. Voor de aankoop van een eigen sociëteit is gekozen voor een constructie waarbij het pand niet eigendom is van de vereniging, maar van een aparte stichting. Hiervoor werd Stichting Huisvesting N.S.G. in het leven geroepen. De stichting is verantwoordelijk voor de financiering, de exploitatie en het onderhoud van het pand.
Hoe zorgen jullie ervoor dat het pand in goede staat blijft?
Om de veiligheid van het pand te waarborgen wordt er jaarlijks gecontroleerd door de brandweer en worden electrische installaties en systemen gecontroleerd door gecertificeerde bedrijven. Het pand wordt twee keer in de week schoongemaakt door leden en ook het klein onderhoud van het pand wordt gedaan door leden van de vereniging, onder leiding van het sociëteitsbestuur. Voor het groot onderhoud worden externe bedrijven ingehuurd.
Heeft de Stichting als doel uiteindelijk alle schulden af te betalen?
Ja, het doel is om uiteindelijk volledig eigenaar van het pand te worden. Het beleid van Stichting Huisvesting N.S.G. hierin is dat getracht wordt om de grootste leningen eerst af te lossen. Dit omdat daar flinke besparingen zijn te behalen. Sinds de aankoop van het pand in 2014 is hier al een aanzienlijk deel van afgelost, maar nog niet alle dure leningen zijn afgelost. De prognose is dat daarmee het pand rond 2045 is afbetaald.
Waarom zou ik investeren?
Waarschijnlijk bent u lid (geweest) of kent u iemand die lid is bij Navigators Studentenvereniging Groningen. Bij de aankoop van het pand in 2013 is een deel gefinancierd door leden en achterban. Dit waren tijdelijke leningen die de komende jaren moeten worden afbetaald en daarom zoeken we nieuwe investeerders. Met onze sociëteit hebben we een locatie waar we elkaar kunnen ontmoeten, borrels en feesten kunnen organiseren en ons motto in de praktijk kunnen brengen. Een plek waar jongeren zich kunnen ontwikkelen in hun leven en in het geloof onder de veilige vleugels van een christelijke studentenvereniging.
Vragen over de donatie
Wat gebeurt er met mijn gift?
U doneert aan de Stichting Huisvesting N.S.G. Zij behartigt de belangen omtrent de sociëteit van Navigators Studentenvereniging Groningen. Met uw investering zal een onderhoudsproject op de sociëteit worden gefinancierd, dit jaar is dat de verbouwing van de tweede. Door geld op te halen voor de verbouwing van de tweede, blijft er meer geld over om de lening af te betalen. Indirect helpt u dus ook mee aan het afbetalen van het pand.
Is mijn gift belastingaftrekbaar?
Nee, begin 2016 heeft de Stichting Huisvesting N.S.G. een ANBI aanvraag gedaan. Deze status is echter niet aan ons toegekend.
Word ik ook op de hoogte gehouden over de financiële situatie?
Indien u daar interesse in heeft is dit mogelijk, u zal dan jaarlijks via de mail het financieel jaarverslag ontvangen. Hierin staan de jaarcijfers van voorgaand kalenderjaar en ook het jaarverslag over de financiële situatie van de sociëteit.
Waarom werkt u nu met giften in tegenstelling tot de eerdere waardepapieren?
Door aanpassingen in de wet zijn de controles en kosten op onderhandse leningen verhoogd. Het is daardoor niet meer rendabel om te werken met waardepapieren. Op dit moment zijn we hard op zoek naar grote investeerders. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om een bijdrage te leveren in de vorm van een donatie.